Animals
Dobrodošli, registrirajte se i zabavite!!

Join the forum, it's quick and easy

Animals
Dobrodošli, registrirajte se i zabavite!!
Animals
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hrvatski Posavac

2 posters

Go down

Hrvatski Posavac Empty Hrvatski Posavac

Postaj  Collie pon sij 18, 2010 12:38 pm

U narodu ga još zovu posavski konj, posavec i posavski bušak. Kao što mu ime govori, nastao je na području slivnog toka rijeke Save i njezinih pašnjačkih površina. Uzgojno mu je područje nekada bilo od Zagreba prema Županji, a danas je to nizvodno od Zagreba do Nove Gradiške. Po svojoj brojnosti danas je najznačajnija pasmina konja u Republici Hrvatskoj.
Hrvatski posavac ima ne odviše dugu glavu, suhu, karakteristično širokih nozdrva i izraženo bistrih očiju te male, stršeće uši. Vrat mu je čvrsto nasađen na greben, kratak i lijepo oblikovan s gusto preljevajućom grivom. Zbijenog je i čvrstog trupa, jednako izražen u sva tri dijela. Sapi su raskoljene, češće strme s niže nasađenim repom bogatog strunom. Noge su relativno suhe s kratkom cjevanicom, pravilnog su stava s kičicama obraslih kratko nakostriješenih dlačica. Od boja prevladava dorat, češće tamni, nego svijetli. Isto tako javlja se kao vranac,riđan, rjeđe kao sivac i alat. Šara boja nije poželjna u uzgoju.Pastusi su do grebena visoki 140 do 150 cm, a kobile 135 do 140 cm.
Ranozrela je pasmina, čvrste konstitucije, dobrog zdravlja i dugovječnosti. Posjeduje uravnotežen karakter, izraženu volju i upornost u radu. Skroman je i jednostavan u hranidbenim zahtjevima. Od ranog proljeća do kasne jeseni uzgaja se na posavskim pašnjacima, a zimi u staji uz sijeno s par klipova kukuruza.
Najbolje rezultate u uzgoju i upotrebi s obzirom na uzgojni cilj i povijest postiže u ravničarskom kraju koji obiluje vodenim tokovima i naplavnim šumama te pašnjačkim površinama. Miran, dobroćudan i podoban je za vuču u šumi, kao i za rad na oranicama pod plugom, a odličnog je držanja i kasa u šlavoneru.
Njegova ekonomska vrijednost, kao i svih ostalih pasmina radnih konja u nas pa i u svijetu, izgubila se pojavom mehanizacije u poljoprivredi. Danas svoju vrijednost iskazuje u športu - rekreativno jahanje, hipoterapija te kao dio ekološke cjeline parkova prirode i nacionalnih parkova. Isto tako ova se pasmina upotrebljava za proizvodnju mesa i specifičnih proizvoda od konjskog mesa.
Država stimulira putem novčanih poticaja u znatnoj mjeri očuvanje i zaštitu pasmine, a u provedbi programa izravno sudjeluju uz Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, udruge uzgajivača hrvatskog posavca te Hrvatski stočarski centar Zagreb.

- Pasminski žig sastoji se od slova H i P
- Pasminski žig Saveza oblika je simbola rijeke i potkove.
- Matični broj sastoji se od cetiri znamenke (broja).
- Broj familije sastoji se od jedno- ili dvoznamenkastog broj


Hrvatski Posavac Ridjiposavacpastuh
Hrvatski Posavac Ridjiposavac
Collie
Collie

Broj postova : 30
Join date : 12.01.2010
Age : 38

[Vrh] Go down

Hrvatski Posavac Empty Re: Hrvatski Posavac

Postaj  ..horsy..<3... pon sij 18, 2010 5:57 pm

Jako su mi lijepi..!! zaljubljen
..horsy..<3...
..horsy..<3...

Broj postova : 108
Join date : 04.01.2010
Age : 27
Lokacija : Mali Lošinj

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.